Derin Öğrenme Algoritmaları Kullanmanın ve Wicca'yı Uygulamanın Etkisi Arasındaki Karşılaştırma (Al-Thaalabi'nin Al-Bayan'ını ve Al-Wahidi'nin Al-Waseet'ini Kullanarak Sözel ve Dilbilgisel Anlamı Tespit Etmeye Yönelik Bir Örnek Olay Çalışması) - BAKİR, Mohamed Muftah Mohamed (ASOS Yayinevi, 2024)
Bu çalışma Al-Thaalabi için “bayan”a ve Al-Wahhid için “waseet”e odaklanarak derin öğrenme algoritmalarının etkinliğini ve Wika yazılımının semantik ve sözdizimsel analizde uygulanmasını karşılaştırmaktadır. Ayrıca araştırma, bu ileri hesaplamalı yöntemlerin Arapça edebi metinlerin anlaşılmasını nasıl geliştirebileceğini ve dilsel anlamların çıkarılması ve yorumlanmasında bu yöntemlerin potansiyelini inceliyor. Ayrıca çalışma, geleneksel Arap edebi analizi ile modern bilişimsel dilbilim arasında köprü kurmayı ve otomatik araçlar aracılığıyla Arap dilinin nüanslarına dair içgörü sağlamayı amaçlamaktadır. خلاصة تقارن هذه الدراسة بين فعالية خوارزميات التعلم العميق وتطبيق برمجية ويكا في التحليل الدلالي والنحوي، مع التركيز على "البيان" للثعالبي، و"الوسيط" للواحدي. علاوة على ذلك، يدرس البحث كيف يمكن لهذه الأساليب الحسابية المتقدمة أن تعزز فهم النصوص الأدبية العربية، ودراسة إمكاناتها في استخلاص المعاني اللغوية وتفسيرها. علاوة على ذلك، تهدف الدراسة إلى سد التحليل الأدبي العربي التقليدي واللسانيات الحاسوبية الحديثة، وتقديم نظرة ثاقبة للفروق الدقيقة في اللغة العربية من خلال الأدوات الآلية.