Taramalı elektron mikroskobunda farklı tespit solüsyonları kullanılan histolojik preparatlar incelenebilir mi? - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Elektron mikroskobu ile inceleme bir dokunun yüzeyinin çok ince detaylarına kadar araştırılmasına olanak sağlayan bir metottur. Elektron mikroskobunun çalışma prensibi iletken bir malzeme ile kaplanan biyolojik numunelerin yüzeyi elektron saçan bir başlık tarafından elektron bombardımanına maruz bırakılmayla şekillenmektedir. Taramalı elektron mikroskobunda yüksek enerjili elektronlar numune yüzeyine çarparak elektron ve foton sinyalleri oluşturur. Daha sonra bu sinyaller dedektör (algılayıcı) tarafından toplanır ve toplanan sinyaller analiz edilerek görüntüler elde edilir. Taramalı elektron mikroskobisinde mikro ölçekten nano ölçeğe kadar dokuların incelenmesi sağlanabilmektedir. Taramalı elektron mikroskobu çalışmalarında dokunun hazırlama süreçleri histolojik doku takibi prosesinden farklıdır. Histolojik dokularda dokunun tespit işleminde % 10 formolin, Bouin gibi tespit solüsyonları kullanılırken taramalı elektron mikroskobu çalışmalarında dokular %2,5 gluteraldehit ile tespit edilmektedir. Testis ve testise ait anatomik kısımların tespitinde genellikle Bouin solusyonu kullanılmaktadır. Bu çalışmada amaç preparat haline gelmiş ve öncesinde Bouin solusyonu ile tespit edilmiş histolojik dokuların taramalı elektron mikroskobisinde kullanılıp kullanılamayacağını araştırmaktır. Bu çalışmadan elde edilecek veriler arşiv dokularda saklanan dokuların tekrar incelenebilmesine olanak sağlayacaktır.
Sağlık Bilimleri