Eriyik Eğirme Yöntemi İle Üretilmiş Alaşımların Bulk (Hacimsel) Hale Getirilmesi - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Eriyik erğirme yöntemi (melt spinning) ile üretilen malzemeler 20 – 60 m kalınlığındaki şeritler şeklindedir. Bu tür malzemeler fiziksel ve mekanik özellikler bakımından geleneksel döküm muadillerine göre oldukça üstündürler. Ancak, bu malzemelerin birçok teknolojik uygulamada kullanılabilmeleri ancak bulk (hacimsel) hale getirilmeleri ile mümkündür. Bu bakımdan proje kapsamında eriyik eğirme yöntemi ile üretilmiş ötektik üstü Al-Si-Fe alaşımlarının hacimsel hale getirilme süreçleri araştırılacaktır. Ötektiküstü Al-Si-Fe alaşımları sahip oldukları düşük yoğunluk, yüksek korozyon ve aşınma dayanımı, yüksek termal iletkenlik sebebi ile otomotiv sektöründe özellikle piston, motor bloğu ve gömleği yapımında dökme demir alaşımların yerini almaya namzet malzemelerdir. Dolaysıyla projenin diğer bir amacı da hem eriyik eğirme yönteminin hem de bu malzemeleri hacimsel hale getirmekte kullanılan süreçlerin malzemelerin mikro yapı ve mekaniksel özellikleri üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Anahtar Kelimeler: Eriyik eğirme, ötektiküstü Al-Si alaşımları, mekanik özellikler