Okul öncesi dönemde bilgisayarsız kodlama etkinliklerinin dezavantajlı öğrencilerin problem çözme becerilerine etkisi - Altıntaş, Tuğçe Saygılı (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Bu çalışmada okul öncesi dönemde bilgisayarsız kodlama etkinliklerinin dezavantajlı öğrencilerin problem çözme becerilerine etkisinin belirlenmesi incelenmiştir. Bu çalışmanın elde ettiği bulguların özellikle okul öncesi öğretmenleri, araştırmacılar, eğitimciler, öğrenci velileri ve konuyla ilgilenen herkes için faydalı olması amaçlanmıştır. Bu araştırmada okul öncesi dönemde bilgisayarsız kodlama etkinliklerinin dezavantajlı öğrencilerin problem çözme becerilerine etkisini belirlemek amacıyla uygun desenlerden birisi olan ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde Şanlıurfa ili Haliliye ilçesinde yer alan Yeşil Urfa ortaokulu ve Dağ eteği ilkokulu köy okullarında eğitim gören 20 kontrol ve 20 deney olmak üzere toplamda 40 çocuk katılmıştır. Araştırmanın verileri iki aşamada toplanmıştır. Araştırma kapsamında anasınıfına devam etmekte olan 5-6 yaş grubu öğrencilerden oluşan deney grubu ve kontrol grubu ile çalışılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak ise “Problem Çözme Becerisi Ölçeği” kullanılmıştır. n<50 olduğu için normallik testlerinden Shapiro-Wilk incelenmiş. Deney ve kontrol gruplarına ayrıldığında n<20 olduğu için ve veriler normal dağılım göstermediği için non-parametrik testlerden yararlanılmıştır. Dolayısıyla bağımsız gruplar incelenirken Mann Whitney U testi bağımlı gruplar incelenirken de Wilcoxon İşaretli Sıralar testi uygulanmıştır. Araştırma neticesinde bilgisayar olmadan yapılan kodlama eğitimine katılan deney grubu çocuklarının ön test ve son test puanlarının bunların lehine anlamlı bir fark oluşturduğu belirlenmiştir. Bu tür kodlama etkinlikleri çocukların problem çözme becerilerini desteklemektedir. Araştırma neticesinde bilgisayar olmadan yapılan kodlama eğitimine katılan deney grubu çocuklarının ön test ve son test puanlarının bunların lehine anlamlı bir fark oluşturduğu belirlenmiştir. Bu tür kodlama etkinlikleri çocukların problem çözme becerilerini desteklemektedir.
The effect of non-computer-free coding activities in the preschool period on the problem solving skills of disadvantaged studens
Keywords: Okul Öncesi Bilgisayarsız Kodlama Eğitimi; Algoritma; Problem Çözme Becerisi; Kodlama; Bilgisayarsız Kodlama