Üniversite Öğrencileri için Bilgisayar Tabanlı Sürdürülebilir Dikkat Testi Norm Çalışması - Ilgaz, Hale; Kokoç, Mehmet; Akçay, Arif; Altun, Arif (Elementary Education Online, 2019)
Surdurulebilir dikkat, dikkatin temel bir bileseni olmakla birlikte uzun zaman araliklari boyunca siklikla ve beklenmedik bir sekilde gelisen uyaranlara karsi hazir olma hali olarak tanimlanmaktadir. Bireylerin dijital ekranlarla uzun sure vakit gecirdikleri e-ogrenme ortamlarinda da surdurulebilir dikkatin arastirilmasi onemlidir. Bu calismada bilgisayar tabanli bir surdurulebilir dikkat testinin norm calismasinin yapilmasi amaclanmistir. Arastirmada iki farkli universiteden 201 katilimci yer almaktadir. Coklu nesne takibi paradigmasina gore gelistirilmis olan testten elde edilen verilere gore erkek katilimcilarin surdurulebilir dikkat performanslari kadin katilimcilara gore daha yuksek cikmistir. Yas degiskeni acisindan ise gruplar arasinda anlamli bir farklilik bulunamamistir. Bu surdurulebilir dikkat testi ile e-ogrenme ortamlarinin tasarimlarinda bireysel farkliliklari dikkate alan uygulamalar gelistirilmesi surecinde on degerlendirmeler yapilip, farkli tasarim onerileri gelistirilebilir.