Üniversite web arayüz tasarımlarında çoğul lisanslı temalar kullanımı sonucu doğan özgünlük problemi - Gündoğdu, Ahmet Miraç (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Gelişen teknoloji ile birlikte internet kullanımı günümüzde yaygınlaşmıştır. Bu sayede insanlar aradıkları bilgiyi birçok web sitesi üzerinden erişim sağlayarak kolaylıkla elde edebilmektedir. Kullanıcılar web sitelerine girdiklerinde görsel bir düzenleme ile karşılaşmaktadır. Bu görsel düzenlemeler, içerik ve uygulamaları da içeren arayüz tasarımlarıdır. Arayüz tasarımı bir kullanıcının web sayfasına girdiğinde karşısına çıkan görsel bütünlüğün tamamıdır. Web sitelerini oluşturan arayüz tasarımlarının özgün olması kurum-firma kimliği açısından büyük bir önem taşımaktadır. Kuruma veya firmaya özel yapılmayan çoklu lisanslı herkesin çok az bir ücret karşılığında kolay bir şekilde erişebileceği arayüz tasarımları günümüzde oldukça fazla kullanılmaktadır. Grafik tasarım sektöründe hazır logo, broşür, kartvizit tasarımlarını satan stok siteler var olduğu gibi web arayüz tasarım sektöründe de hazır tema satan siteler mevcuttur. Bu temalar herkes tarafından satın alınabilmekte ve bununla birlikte farklı firmalara ait web sitelerinde aynı arayüz kullanılabilmektedir. Temaların herkes tarafından satın alınıp kullanılabilmesi firmanın web sayfasının özgünlüğü açısından olumsuz bir izlenim yaratmaktadır. Bu alanda özgün arayüz tasarımları yaratan çeşitli firmalar olmasına rağmen, arayüz konusunda bilgiye sahip olmayan kişiler tarafından hazır arayüz tasarımları rahatça kurulabilmektedir. Bu da özgün arayüz tasarımları yapan, alanında uzman, firma ve kişileri doğrudan olumsuz etkilemektedir. Hazır tema kullanılmak isteniyorsa tek kişiye satılan lisanslar tercih edilmeli veya firmaya özel özgün tasarımlar yaptırılmalıdır. Bu anlamda ülkemizde bu sektörde eğitim almış yaratıcı tasarımları çıkarabilen firmalar veya kişiler bulunmaktadır. Bu çalışmada Yüksek Öğretim Kurumu’na bağlı 21 üniversitenin kullandığı çoklu lisanslı temalar incelenerek, çoğul lisanslı tema kullanımında ortaya çıkan sorunlara ve tasarım özgünlüğünün kurum kimliğine etkisine değinilmiştir. Özgün bir web arayüz tasarımının önemi hakkında değerlendirmelerde bulunulmuş ve konu ile ilgili öneriler geliştirilmiştir
Keywords: Web tasarım, arayüz tasarımı, hazır tema, özgün arayüz tasarımı