TEKNİK VE MESLEKİ EĞİTİM REHABİLİTASYONU VE BUNUN ÇALIŞANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: LİBYA ÇİMENTO SEKTÖRÜNDE BİR UYGULAMA - Edwebi, Aiman Nasereddin (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2017)
Gerçek anlamıyla eğitim üretimin gerçek unsurudur ve eğitimin temel amaçları iyi bir nesil yetiştirmek ve onları, endüstrinin özerklik ve değerli üretim gereklerine uygun olarak gereğince eğitmektir. Bu nedenle araştırmaya konu olan sorunun araştırmacı tarafından yapılan tanımına dayanarak çok sayıda hipotez ve soru tez içerisinde yer almıştır. Bu hipotezler aşağıdaki sorularda özetlenmiştir: 1. Eğitim ve rehabilitasyonun üretim maliyetleri üzerinde herhangi bir etkisi var mı? 2. Maliyet artışını sınırlayacak olumlu etkiler var mı? 3. İşçilerin üretim verimliliklerini arttıran teşvikler ve güdüler üzerinde herhangi bir rolü var mı? Nicel miktarları analiz etmek ve işçilerin performanslarındaki eksik tarafları anlamak amacıyla kullanılan bazı finansal göstergeler kullanmak yoluyla gelişimini izlemek için çalışmada tanımlayıcı yöntem ve iki diğer yöntem; analitik ve karşılaştırmalı tarihsel yöntemler kullanıldı. Bu çalışma aşağıdaki gibi beş bölüme ayrılmıştır: Giriş bölümünde çalışmanın genel çerçevesi üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde performans parametreleri tanıtılmıştır. İkinci bölümde üretim maliyetleri üzerinde durulurken üçüncü bölümde bir Arap çimento şirketinin kısa profili aktarılmıştır. Bu bölüm Arap çimento şirketinin tanıtımına ve şirketin kurumsal yapısının açıklanmasına ayrılmıştır. Dördüncü bölümde mesleki eğitimin rolü ve önemi üzerinde durulurken beşinci bölümde ise sonuçlara ve tavsiyelere yer verilmiştir.
Keywords: İşletme, Teknik Eğitim, Mesleki Eğitim