İLAHİYAT FAKÜLTESİNDEKİ ÖĞRENCİLERİN KUR’ÂN-I KERİM OKUMA VE TECVİD DERSİNE YÖNELİK DUYUŞSAL HAZIR BULUNUŞLUKLARI (KASTAMONU ÖRNEĞİ) - BEKİROĞLU, AYHAN (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019)
Bu çalışmanın ana problemini, “Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesindeki öğrencilerin Kur'ân-ı Kerim Okuma ve Tecvid dersine yönelik duyuşsal hazır bulunuşluk seviyeleri ne düzeydedir?” sorusu oluşturmaktadır. Çalışmanın amacına uygun olarak geliştirilmek istenen “Duyuşsal Hazır bulunuşluk Ölçeği” (DHÖ) çalışmasının ilk aşamasında, alan taraması ve 7 farklı uzman görüşü doğrultusunda, “motivasyon, isteklilik, kaygı” alt boyutundan oluşan 40 maddelik DHÖ oluşturulmuştur. Pilot uygulama kapsamında, “oranlı eleman örnekleme” yöntemiyle seçilen, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenim gören 200 öğrenciye geliştirilen DHÖ ile anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 22 programı kullanılmış, ölçeğin geçerlik güvenirlik analizleri de (AFA-DFA) yapılarak ölçekteki istenen yapı sağlanmıştır. Araştırmanın modeli olarak; betimsel araştırma yöntemlerinden “genel tarama modeli” esas alınmıştır. Evren örneklem seçiminde örnekleme türlerinden “oranlı eleman örnekleme” yöntemi dikkate alınarak çalışma grubu oluşturulmuştur. Çalışma grubunu, Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hazırlık sınıfı öğrencilerinden 133, 2. sınıf öğrencilerinden 128, 3. sınıf öğrencilerinden 125, 4. sınıf öğrencilerinden 140 olmak üzere toplamda 526 öğrenci oluşturmaktadır. 2018-2019 güz döneminde Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenim gören çalışma grubuna araştırma kapsamında geliştirilen DHÖ ile anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen nicel verilerin SPSS 22 programı ile istatiksel analiz ve çözümlemeleri yapılmış, şu bulgulara ulaşılmıştır. Çalışma grubunun Kur’ân-ı Kerim Okuma ve Tecvid dersine yönelik motivasyon, isteklilik ve kaygı düzeyleri değişkenler bağlamında incelendiğinde; motivasyon isteklilik arasında pozitif yönlü güçlü (r=,732), motivasyon kaygı arasında negatif yönlü zayıf (r=-,276), isteklilik kaygı arasında negatif yönlü orta düzeyde (r=-,376) bir ilişki vardır. Sınıf değişkeninin motivasyon, isteklilik ve kaygı üzerinde; hafızlık eğitiminin isteklilik ve kaygı üzerinde; bir diğer değişken olan özel ders alma durumunun ise motivasyon, isteklilik ve kaygı üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Çalışma hayatına bağlı durum değişkeninin motivasyon, isteklilik ve kaygı, cinsiyet değişkenin sadece kaygı üzerinde etkiliyken yaş aralığı değişkeninin ise motivasyon, isteklilik ve kaygı üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır.
Keywords: Kuran Eğitimi, Hazır bulunuşluk, Duyuşsal Hazır bulunuşluk