Politik konjonktürel dalgalanma: mali muhafazakârlık üzerine bir deneme - Uygur, Merve (Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu çalışmada 1995-2015 yıllarına ait veriler kullanılarak mali kuralın varlığının seçmenlerin oy verme davranışı üzerinde etkili olup olmadığı incelenmiştir. Bu amaçla Avrupa Birliği’ne üye ve aday ülkeler olmak üzere 34 adet ülke için analizler gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre seçim dönemlerinde politikacıların seçimi kazanmak amacıyla yapmış oldukları manipülasyonun mali kuralın varlığı durumunda etkili olmadığı gösterilmiştir. Diğer bir ifadeyle, mali kuralın varlığı durumunda seçimi kazanma amacıyla politikacılar tarafından yürütülen politikalar sonucunda ortaya çıkan politik bütçe döngülerinin seçmenlerin ilgili partiyi daha az desteklemesine neden olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Keywords: Konjonktür teorisi, maliye politikası, panel ekonometri; Konjonktür teorisi, maliye politikası, panel ekonometri