Dr. Öğr. Üyesi Ümit ACAR, Arş. Gör. Dr. Sevdan YILMAZ,KESBİÇ, Osman Sabri2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18621Akvakültür endüstrisinde sentetik kimyasalların büyümeyi teşvik ettikleri ve hastalıklarla mücadeleyi artırmalarının tespiti ile bu tip uygulamaların kullanımı önemli ölçüde artmıştır. Ancak akvakültürde sentetik katkıların bilinçsiz bir şekilde kullanımı sadece balık sağlığını değil, balıklarla aynı sucul ortamda yaşayan canlılık için, hatta insan sağlığı için zararlı olabilmektedir. Bu nedenle balık yetiştiriciliğinde sentetik ürünlere alternatif olarak bitki ekstraktları ve uçucu yağların kullanımı çevre dostu, sağlıklı ve sürdürülebilir üretim için yeni bir alternatif olmuştur. Likopen, kırmızı meyvelerde özellikle domateste bol miktarda bulunan parlak kırmızı renkte bir karatenoittir. Likopen en fazla domates (Lycopersicum esculentum)’de olmak üzere karpuz, pembe greyfurt gibi meyve ve sebzelerde bulunur. Karotenoitlerin radikal toplama özellikleri sayesinde, çoğu epidemiyolojik çalışmada, kanser, kalp rahatsızlıkları, dejeneratif göz hastalıkları gibi ciddi rahatsızlıklara karşı koruyucu etkileri olduğu gösterilmiştir. Aynı zamanda karetenoidler balık yetiştiriciliğinde, üretilen balıkların üretim koşullarında kaybettikleri doğal rengin sağlanmasında da sıkça kullanılmaktadır. Karetenoidlerin olumlu etkileri göz önünde bulundurularak uygulanması planlanan çalışmada sazan (Cyprinus carpio)’nda yeme farklı oranlarda ilave edilen domates menşeli likopen'in büyüme performansı ve kan parametreleri üzerine etkisini tespit etmektir.Likopenin Sazan Balığı (Cyprinus Carpio) Büyüme Performansı Ve Kan Parametreleri Üzerine Etkileri