Ölümün Belirsizliğinin Yatırım Kararları Üzerine Etkisinin İncelenmesi - DAYI, Faruk; TAŞ, Özlem; GENCAN, Mehmet Yaser (Abant Izzet Baysal University Graduate School of Social Sciences, 2023)
Tarih boyunca ölüm insanların hayatlarında var olan, insanların yaşam tarzını, tutum ve davranışlarını önemli derecede etkileyen önemli bir kavram olmuştur. Günümüzde birçok alanda yaşanan gelişmelerde ölümü ve ölüme karşı duyulan korkuyu silememiştir. İnsanların ölüm kavramını algılayış şekli verilen her kararda yönlendirici bir rol oynamaktadır. İnsanların hayatlarında verdikleri önemli kararlardan biride yatırım kararlarıdır. Kişisel, çevresel ve finansal faktörlerin yanı sıra ölüm ve ölüme karşı duyulan kaygınında insanların yatırım kararlarını etkilemesi beklenmektedir. Bu çalışmada bireylerinin ölüm kaygılarının yatırım kararları üzerindeki etkisi incelenmektedir. Anket yöntemiyle 394 katılımcıdan toplanan veriler ile SPSS 22 ve AMOS 23 programlarında istatistiki analizler yapılmıştır. Analiz sonucunda ölümün belirsizliğinin bireylerin aşırı güven, pişmanlıktan kaçınma ve sürü psikolojisi davranışı gösterme eğilimleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Ölüm Kaygısı; Yatırım Kararı; Yatırımcı; Davranışsal Finans; Death Anxiety; Investment Decision; Investor; Behavioral Finance; Death Anxiety; Investment Decision; Investor; Behavioral Finance; Death Anxiety; Investment Decision; Investor; Behavioral Finance