FEN VE MATEMATİK ÖĞRETMEN ADAYLARININ TÜREV KONUSUNDAKİ KAVRAM YAPILARININ REPERTUAR ÇİZELGE TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ - YAPICIOĞLU ULAŞ, Mahiye (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Araştırma Türkiye’nin Kuzeyinde bir şehir üniversitesinin eğitim fakültesinin ilköğretim fen bilgisi ve matematik eğitimi bölümünde okumakta olan ve türev konusunu içeren (Genel Matematik, Analiz vb.) dersleri almış beş fen bilgisi öğretmenliği anabilim dalı, beş ilköğretim matematik öğretmenliği ana bilim dalı toplam on öğretmen adayı ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan öğretmen adaylarının matematik derslerindeki akademik başarısı, konu ile ilgili vize sınav sonuçları ve türev konusunda yapılan başarı testi sonuçlarına göre öğretim üyesi ve araştırmacı tarafından belirlenmiştir. Seçilen öğrencilerle üç oturumdan oluşan bir çalışma yapılmıştır. Repertuar çizelgelerinin oluşturulması için gerekli verilerin elde edilmesinde “derecelendirme” ve “yapılandırılmış mülakat” yöntemi kullanılmıştır. Çizelgelerin analizinde nitel ve nicel yöntemler kullanılmıştır. Bu araştırma çerçevesinde tüm çalışmalara katılan iki öğrencinin verdikleri cevapların analizine ve adaylarla yapılan mülakatın sonuçlarına yer verilmiştir. Elde edilen bulgulara göre fen bilgisi öğretmen adayı türevi genelde hız ile alakalı görmekte, matematik öğretmen adayı ise türevi fonksiyonun bir noktadaki teğetinin eğimi olarak düşünmektedir. Çalışmanın sonunda repertuar çizelgesinin öğrencilerin türev konusu ile ilgili kavram yapılarını ve çelişen düşüncelerini ortaya çıkarmada başarılı, ayrıca konunun kritik yönlerinin belirlenmesinde oldukça faydalı olduğu görülmüştür
Keywords: Repertuar çizelge tekniği, türev, kavram yanılgıları, kişisel yapı psikolojisi