Filipin Tropikal Yağmur Ormanlarında Uçucu Yağa Sahip Bazı Bitkilerin Gc-Ms Analizi İle Kimyasal Kompozisyonlarının Belirlenmesi - GÜNEY, Kerim (My University, 2024)
Karasal ekosistemlerde biyoçeşitliliğin en yüksek olduğu habitatlar tropikal yağmur ormanlarıdır. Peru’da 1 hektarlık yağmur ormanında 50.000’den fazla canlı türü yaşamaktadır. İnsanoğlunun çeşitli aktiviteleriyle doğrudan yada dolaylı orjinalliğini kaybeden doğal yaşam alanları gittikçe artmaktadır. Bu noktada yağmur ormanları diğer ekosistemlere oranla hala orjinalliğini muhafaza eden en büyük ekosistemlerdir. Çok sayıda araştırmacı ekvator kuşağı üzerinde yayılış gösteren bu ormanlarda yeni türleri keşfederek bunların kaynak değerlerini araştırmaktadır. Biomas açısından da en yüksek verimliliğe sahip bu ormanlar yeni keşfedilen yada daha önceden tanımlanmış ancak üzerinde pek az araştırma yapılmış zengin bir floristik yapıya sahiptir.ler. Bu projede, Filipin tropik yağmur ormanlarında yayılış gösteren uçucu yağa sahip bazı bitkilerin GC-MS analizi ile kimyasal kompozisyonlarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda bitkilerin dominant biyoaktif bileşenleri tespit edilecektir. Anahtar Kelimeler: Tropikal bitkiler, Uçucu yağlar, GC-MS