ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE MODERN KADIN KURGUSU VE BASIN: EV KADIN DERGİSİ - ALANKA, Ömer; MERTOĞLU, Selver (Akademik Hassasiyetler, 2023)
Erken Cumhuriyet dönemi 1923-1950 yılları arasını kapsamaktadır. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanıyla birlikte milliyetçi reformlarla birlikte yeni bir kültür inşa edilmeye başlanmıştır. Bu dönemde siyasi, toplumsal, hukuki, eğitim ve kültür ile ekonomi alanında birçok devrim gerçekleşmiştir. Özellikle Osmanlı’nın son dönemlerinde başlayan modernleşme çalışmaları Cumhuriyet döneminde ulaşılması gereken bir hedef olarak görülmüştür. Bu nedenle Cumhuriyetin ilanından sonra yapılan İnkılapların, çağdaşlaşma politikalarını takip ettiği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte asrileşme ya da muasırlaşma olarak da ifade edilen modernleşmenin Türk toplumuna aktarımında kadın imajında yaşanan dönüşümlerin önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Modernleşme hareketinin başta gelen aktörlerinden biri olarak kadınlar, Cumhuriyetin de sağladığı hak ve imkanlarla toplumsal konumlarını şekillendirmiştir. Bu dönemde çıkarılan kadın dergileri ise modern Türk kadınının nasıl olması gerektiğini halka aktarmada önemli roller üstlenmiştir. Bu çalışmada da Erken Cumhuriyet döneminde kadın imajının modern kalıplarla şekillendirilerek hedef kitleye nasıl yansıtıldığı incelenmiştir. Bunun için dönemin önemli kadın dergilerinden biri olan Ev Kadın Dergisi doküman incelemesi yöntemiyle analiz edilmiştir.