Kastamonu’da Tüketilen Musluk Sularının Ve Ambalajlı Suların Radyometrik Ve Element Analizleri - Kurnaz, Aslı (My University, 2024)
Literatürde insanların doğal radyasyonlardan dolayı maruz kaldıkları riskleri belirlemek amacı ile çalışmalar yapılmaktadır. Yaklaşık son 20 yıldır, insanların doğal, taban seviye radyasyona maruz kalmalarının sağlık üzerindeki etkilerinin incelenmesi çalışmaları sürdürülmektedir (Hendry ve akr., 2009). Ancak günümüzde düşük seviyeli iyonlaştırıcı radyasyonun canlı organizmalar üzerindeki etkisi ile ilgili çok az veri mevcuttur. EPA (ABD Çevre Koruma Ajansı)’ya göre, düşük seviyeli iyonlaştırıcı radyasyona maruz kalmanın etkileri az olsa bile bu etkiye uzun süre maruz kalmak bazı riskler doğurabilmektedir (EPA, 2011). Bununla beraber içme ve kullanma sularının fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bakteriyolojik özellikleri standardize edilmiştir (TS-266). Özellikle pH, elektriksel iletkenlik, bulanıklık, toplam çözünmüş tuz ve alkalinite gibi fizikokimyasal özelliklerinin tayini, suların temel karakteristik özelliklerinin belirlenmesini sağlar. Ayrıca içme ve kullanma sularında fazla miktarda bulunması istenilmeyen maddelerin ve suda bulunabilecek toksik maddelerin incelenmesi insan sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Bu nedenle bu çalışmada, Kastamonu’da Tüketilen Musluk Sularının ve Ambalajlı Suların Radyometrik ve elementel analizlerinin yanı sıra fizikokimyasal özelliklerinin tayini hedeflenmiştir. Bu amaçla, Kastamonu ilinde tüketilen musluk ve ambalajlı su örneklerinde doğal (238U, 232Th ve 40K) ve yapay (137Cs) radyoaktivite konsantrasyonları belirlenecek ve su örneklerinin elementel analizi yapılacaktır. Elde edilen sonuçlar kullanılarak, radyolojik tehlikeler ve ağır metallerin oluşturacağı sağlık riskleri belirlenecektir.