TEKİRLER BARAJ GÖLÜ (NALLIHAN – ANKARA)‘NÜN SU KALİTESİ PARAMETRELERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA - Mutlu, Ekrem; Emin Güzel, Ayşegül (Kastamonu University, 2024)
Bu çalışma; Şubat 2016 – Ocak 2017 tarihleri arasında Gelence Deresi üzerine kurulmuş olan Tekirler Barajı (Nallıhan – Ankara)‘nda belirlenen üç (3) istasyonda aylık örnekleme gerçekleştirilmiştir. Tekirler Baraj Gölü çevresindeki tarım arazilerinin sulama suyu ihtiyacını karşılamak üzere 2001 yılında inşa edilmiştir. Bu çalışmanın temel amaçları; Tekirler Baraj Gölünde ölçülen fizikokimyasal parametreler ile ağır metal içeriğinin aylık ve mevsimsel değişimlerini gözlemek, barajın su kalitesi özeliklerini ve sucul yaşam açısından uygunluk seviyesini belirlemek, ayrıca Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Türkiye Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği (YSKYY) tarafından belirlenen standartlara göre değerlendirmektir. Toplam dokuz tane fizikokimyasal parametre ile 7 ağır metal parametresi incelenmiştir. Tekirler Baraj Göleti’nin su kalitesi Yüzeysel Su Kalitesi Yönetimi Yönetmeliği (YSKYY)’nin su kaynakları sınıflarına göre I –III sınıf olarak bulunmuştur. Fiziksel ve kimyasal analiz bulguları karşılaştırıldığında bu baraj gölünün oligotrofik karakterde olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar ışığında; Tekirler Baraj Gölü’nün su kalitesinin sucul organizmaların yaşaması için uygun olduğu belirlenmiş, bu su kaynağının kirlilik baskısı altında olduğu ve baraj gölünün suyunun daha da kirlenmemesi ve mevcut su kalitesinin korunması açısından düzenli olarak izlenmesi ve gerekli tedbirlerin alınması için yetkili organlara bilgi verilmesi sonucuna ulaşılmıştır.