2015-2020 arası Emrah Yücel film afişlerinin grafik tasarımı açısından incelenmesi - Bozkurt, Serenay Çetindağ (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Grafik tasarım görsel aktarım sürecinde etkin rol oynamaktadır. Diğer görsel aktarım süreçlerinin başlangıcını oluşturan grafik tasarım iletişim ihtiyacının basit ve karmaşadan uzak biçimde aktarılmasını sağlamaktadır. Eski dönemler yeni istek ve ihtiyaçların doğmasıyla şekillenirken iletişim kurma ihtiyacı ise insanoğlunun var olduğu her dönemde kendini göstermiştir. Afiş kullanımı ise iletişim ihtiyacının karşılanmasında aktif olarak kullanılan görsel aktarım biçimidir. Afişler sembollerle eşgüdümsel olarak aynı görevi üstlenmektedirler. Anlatım ve aktarım yüzdeleri oldukça yüksek olan afişler sektörler arası da yaygın olarak kullanılmaktadır. Pazarlama, tanıtım, bilgi aktarımı süreçlerinde ilk sırada kullanılan grafik elemanıdır. Tez kapsamında iletişim ihtiyacının veya iletim sürecinin kısa ve öz biçimde aktarılması noktasında afiş kullanımı azımsanmayacak derecede çoktur. Bu sürecin aktarımında estetik görüntünün de süreci etkilemesinden yola çıkılarak afiş tasarım sürecinde yüzey üzerinde konumlandırılan görsellerin estetik bütünlük ve ahenk içerisinde tasarımda kullanılması için kılavuz görevi gören grafik tasarım ilke ve elemanlarından faydalanılmaktadır. Sürece dahil olan elemen ve ilkeler mesajın etkileyici ve vurucu olması ayrıca amaca hizmet noktasında tasarıma yön vermektedir. İletişim ve aktarım sürecini bünyesinde barındıran afişler birçok alanda kullanılarak satın alma ve karar vermede etkin rol oynamaktadır. Yoğun olarak görsel tabanlı kullanılan afiş, zihinde canlandırma sürecine de büyük katkı sağlamaktadır. Ayrıca afişler görsel tabanlı diğer alanlarda da kullanılmaktadır. Bu alanların başında sinema sektörü gelmektedir. Sinemada da kullanılan afişler izleyicinin karar vermesini ve film hakkında fikir sahibi olmasını amaçlayacak görsel ve metinsel ifadelerle tasarlanmaktadır. Birçok teknik ve görsel ifadelerin bulunduğu afişleri estetik bütünlük çerçevesinde sunmak için grafik tasarım eleman ve ilkeleri kullanılmaktadır. Vurguyu destekleyen grafik tasarım eleman ve ilkeleri film ve tasarım arasında köprü görevi görmektedir. Tez kapsamında yer alan Emrah Yücel’in tasarladığı film afişleri iletişim ve aktarıma kulak vermektedir. Birçok materyalin bir araya gelmesiyle oluşan bu afişler grafik tasarımı açısından analiz edilerek değerlendirilecektir.
Examination of Emrah Yücel film posters between 2015-2020 in terms of graphic design
Keywords: Grafik Tasarım, Afiş, Sinema, Emrah Yücel Afişleri