Turistlerin gastronomi deneyimlerinin tekrar ziyaret etme niyetine etkisinin belirlenmesi: Kastamonu örneği - Öztürk, Muhammet (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Üretim ve tüketimin aynı anda gerçekleştiği turizm sektöründe, klasikleşmiş turizm türlerine alternatif olarak gastronomi turizmi ön plana çıkmaktadır. Turistlerin yerelde gerçekleştirmiş oldukları yiyecek, içecek faaliyetleri tekrar ziyaret etme niyetlerinide etkilmektedir. Bu araştırma Kastamonu’yu ziyaret eden yerli turistlerin gastronomi deneyimlerinin tekrar ziyaret etme niyetleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada verilerin toplaması için anket tekniğinden yararlanılmıştır. Bu doğrultuda 2022 Ekim ve 2023 Haziran tarihleri arasında kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş 384 kişiye anket uygulanmıştır. Dağıtılan anketlerden yalnızca 350 anket kullanılabilir olduğu için analize tabii tutulmuştur. Elde edilen veriler SPSS 22.0’ile analiz edilmiştir. Regresyon, kolerasyon, normal dağılım, geçerlik ve güvenilirlik, betimleyici istatistik analizleri yapılmış, araştırmanın amacına uygun olarak yorumlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda Kastamonu’yu ziyaret eden yerli turistlerin gastronomi ürünleri deneyimi ve hizmet deneyimlerinin tekrar ziyaret etme niyeti üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca gastronomi ürünlerinin fiyatını uygun bulmadıklarını, çalan müziğin, iç ve dış dekorasyonun da restoran kimliğiyle uyumlu olmadığı tespit edilmiştir. Sosyal medyada yeme içme deneyimleriyle ilgili bir paylaşım yapma konusunda çok istekli olmadıkları, Kastamonu’da yaşadıkları yeme içme deneyimini arkadaşlarına, akrabalarına aktarma konusuna çok sıcak bakmadıkları belirlenmiştir. Kastamonu’ya tekrar bir yeme içme deneyimi için gelme konusunda istekli olmadıkları sonuçlarına ulaşılmıştır.
Determining the effect of tourists' gastronomy experiences on their intention to visit again: Kastamonu example
Keywords: Gastronomi; Kastamonu; Tekrar Ziyaret Niyeti; Gastronomi Deneyimi; Tavsiye