Sporcu Ve Sedanter Kadın Bireylerde El Antropometrik Ölçüm Parametrelerinin El İle Yapılan Performans Parametrelerine Etkisi - Harmandaoğlu, Kübra Kaya (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Çalışmamızın temel amacı, sporcu ve sedanter kadın bireylerde el antropometrik ölçüm parametrelerinin el ile yapılan performans parametrelerine etkisini incelemektir. 18-25 yaş arası 45 kadın (15 kadın hentbolcu, 15 kadın futbolcu ve 15 kadın sedanter birey) bireyde el antropometrik ölçüm parametrelerinin el ile yapılan performans parametrelerine etkisi incelenmiştir. El uzunluk ölçümleri mezura ile, el kavrama kuvveti hidrolik el dinamometresiyle, 2D:4D ölçümü dijital kumpas ile, ince el becerisi ise dokuz delikli peg testiyle değerlendirilmiştir. Veriler IBM SPSS Statistics 26 (IBM, Armonk, NY, USA) programına aktarılarak analizler tamamlanmıştır. El uzunluğu, el genişliği, avuç uzunluğu,3.parmak uzunluğu, şekil indeksi, el yüzey alanı, el kavrama kuvveti, parmak kavrama kuvveti, 2D 4D ortalaması, ince el becerisi hentbol sporcularında futbol ve sedanter katılımcılardan yüksek çıkmıştır. Hentbol sporcularında parmak indeksi ile ince el becerisi arasında ve 3.parmak el uzunluğu oranı ile ince el becerisi arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı doğrusal ilişki bulunmuştur. Çalışmamız sonucunda elle yapılan spor dalı olan hentbolda, futbol ve sedanter bireylere göre ince el becerisi ve el kavrama kuvveti daha yüksek bulunmuştur.
Keywords: Sporcu; Sedanter; İnce el becerisi