SAFİYUDDİN EBU MUHAMMED EL-KİRMANİ’NİN “ELKENZU’L-HAFÎ FÎ İHTİYÂRÂTİ’S-SAFÎ” ADLI KİTABI’NIN 115. BABININ İNCELEME VE TAHKİKİ - SALIM, Mohammed Meelad Saeid (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
Çalışmamızda (EL-KANZÜ’L-HAFİYY Fİ İHTİYÂRÂTİ’L-SAFİ)), Kitabının 115. Bölümünün incelemesi ve burada Gulat fırkaları ortaya çıkaran, Kafirlerin fırkaları ile ve bunlara verilen cevaplar ele alınmıştır. Yazar Bu Çalışmasında “HADİSÜ’L- İFTİRÂK”, konusunu analiz etmiş ve açıklamalarla ele almıştır. Burada Ehl-i Sünnet’in Kurtulan eren fırka olduğunu ortaya koymuştur. Daha sonra geriye kalan 73 fırka sayıp en önemli itikat ve inançlarını sergilemiştir. Eserinde her bir fırkaya Kuran’dan, Sahih Sünnet’ten ve akla dayanan kaynaklardan deliller sunmuştur. Son bölüm ise, Bâtıniyye mezhebinin incelemesine ayırmıştır. Bu bölümde, onların itikâdî görüşlerini, bâtıl inançlarına davet yöntemlerini ve kısaca tarihini ele almıştır. Bu şekilde, İslam ümmetinden ayrılmış fırkalar, muslümanları yolda çıkaranlar ve kâfirler hakkında ümmeti îkâz etmektedir.
Keywords: Ebu Muhammed el-Kirmânî, Fırka, yetmiş üç fırka hadisi.