Okul Öncesi Öğretmen Adaylarının Sürdürülebilir Çevreye İlişkin Davranış Düzeylerinin İncelenmesi - Uludağ, Gonca; Karademi̇r, A. Hamit; Ci̇ngi̇, Mehmet Akif (Mehmet Akif Ersoy Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, 2017)
Ozet: Bu arastirmanin amaci, okul oncesi ogretmen adaylarinin surdurulebilir cevreye iliskin davranis duzeylerini belirlemektir. Veri baglaminda nicel paradigmaya sahip olan bu calisma, tarama arastirma cesitlerinden kesitsel tarama modelindedir. Arastirmanin evrenini Turkiye’deki devlet universitelerinin okul oncesi ogretmenligi lisans programlarina devam eden ogretmen adaylari; orneklemi ise, Agri Ibrahim Cecen Universitesi, Anadolu Universitesi, Ege Universitesi, Kastamonu Universitesi ve Mus Alparslan Universitesi’nde okul oncesi ogretmenligi lisans programlarinin 1., 2., 3. ve 4.  siniflarina devam eden ve arastirmaya katilmaya gonullu olan toplam 1049 ogrenci olusturmustur. Arastirmanin verileri 2014 yilinin Mayis ve Haziran aylarinda, kisisel bilgi formu ve Demirci Guler ve Afacan (2012) tarafindan ogretim elemanlarina uygulanmak uzere gelistirilen “Surdurulebilir Cevre Egitimine Yonelik Davranis Olcegi” kullanilarak toplanmistir. Bu olcek uc alt boyut ve 29 maddeden olusan besli likert tipinde bir olcek olup Cronbach Alpha ic tutarlilik katsayisi 0.94’tur. Olcegin ogretmen adaylarina uygulanabilmesi icin okul oncesi egitimi alan uzmanlarindan alinan gorusler dogrultusunda hicbir maddede degisiklige gidilmeden 493 adaydan alinan veri uzerinden olcegin ic tutarlik guvenirligi yeniden hesaplanmis ve 0.89 olarak belirlenmistir. 556 adaydan elde edilen veriler, uygun istatistiksel analizlerle cozumlenmistir. Arastirma sonucunda, okul oncesi ogretmen adaylarinin surdurulebilir cevreye iliskin davranislarinin cinsiyete ve devam ettikleri universiteye gore farklilik gosterdigi; devam ettikleri sinif duzeyine, surdurulebilir cevreyle ilgili ders almaya ve cevreyle ilgili bir sivil toplum kurulusuna uye olma durumuna gore farklilik gostermedigi bulgularini ulasilmistir.