BİNALARDA ENERJİ YÖNETİMİ VE İKLİMLEDİRME: ÖRNEK ÇALIŞMA MUSUL ÜNİVERSİTESİ SANAT FAKÜLTESİ - ALI, BASHAR MAHMOOD (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019)
Enerji kullanımı ve daha iyi iç ortam kalitesi için artan talepler, binalarda enerji verimliliği, elektrik tüketimi ve koruma konusunda modern çözümler arayışını motive etmektedir. Elektrik enerjisinin en büyük tüketicisi olan yapı sektörü, enerji tüketimini azaltmak konusunda büyük bir potansiyel katkıyı temsil etmektedir. Bu amaçla, bina enerji yönetim sistemi (BEYS) en son enerji tüketim kontrolü fikri olarak kabul edilir. Irak'taki Musul Üniversitesi Sanat Fakültesinde bir vaka çalışmasına odaklanan bu araştırmada, mevcut iç mekân konfor parametrelerini ölçmek ve değerlendirmek için bir girişimde bulunulmuştur. Bu araştırmada kullanılan bina çalışmaları, stratejinin nasıl taklit edilebileceğini göstermiştir. Elde edilen fiziksel parametre koşulları daha sonra mevcut ASHRAE Standard-55 ile karşılaştırılmıştır. Bilgi ve veri toplamaya dayanarak, bina için aydınlatma ve enerji tüketimi toplamları tahmin edilmiştir. Çalışmada ayrıca, binadaki her bölüm için Bina Enerji Endeksi de belirlenmektedir. Bu stratejiler, tesis yöneticilerinin bina sakinlerini enerji azaltımlarını sağlamak için birlikte yapılacak çalışmalara dâhil olmaları hususunda pratik sonuçlar sağlamaktadır.
Keywords: Musul üniversitesi, sanat fakültesi, ACMV sistemi, fiziksel parametreler, hava hızı, nem ve sıcaklık kalitesi.