BT Görüntüleri Kullanılarak Kanatlı Costae’larının 3b Modellenmesi - YÜKSEL, Süleyman; DEMİRCİ, Beste; GÜLTİKEN, Murat Erdem (All Sciences Proceedings, 2023)
Kanatlılarda göğüs kafesini lateral’den sınırlandıran costae’lar kendi içerisinde costae incompletaeve costae completae olmak üzere ikiye ayrılır. Costae incompletae sternum’a bağlanmazken, costaecompletae doğrudan veya dolaylı yoldan sternum’a bağlanır. Costae completae; costae vertebrales ve costaesternales olmak üzere iki kısma ayrılır. Costae’lar basit yapılar olmasına rağmen iki boyutlu fotoğraflar ileanlaşılması her anatomik yapıda olduğu gibi zordur. Çalışmamızda BT yöntemi ile DICOM görüntüleriüzerinden “Materialise Mimics Innovation Suite 23” yazılımı sayesinde 3b modeller oluşturulmuştur. Bumodellerdeki eksiklikler ve hatalar, kanatlılardan elde edilen bulgular ile fotoğraflar kullanılarak “MaxonZbrush 2023” yazılımı aracılığıyla düzeltilmiştir. Oluşturulan modellerin, kaynak sayısı az olan veanlaşılması güç olan kanatlı anatomisinin anlaşılmasını kolaylaştıracağı, materyallere erişimikolaylaştıracağı ve literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir.