DÖVİZ PİYASASI BASKISI MODELLERİNİN YAPAY SİNİR AĞI İLE MUKAYESESİ: TÜRKİYE UYGULAMASI - Dayi, Faruk; Akdemi̇r, Erdem (Kilis 7 Aralik University, 2016)
Turkiye’de doviz piyasasinin sabit kur rejiminden dalgali kur rejimine gecmesiyle birlikte, etkin bir piyasa olma acisindan onemli bir ilerleme kaydettigi bilinmektedir. Doviz kuru sisteminin degismesiyle Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi’nin doviz rezervi artmistir. Ayrica doviz piyasasinda dalgali kur rejimi ile serbestce belirlenen doviz fiyatlarinin yukselen bir trend izledigi gorulmektedir. Dogal olarak kuresel piyasalardaki doviz fiyatlari ile rezerv miktarlarinda yasanan degisim, ulusal ekonomilerde doviz piyasasi baskisini olusturmaktadir. Ozellikle de 2008 kuresel ekonomik krizi ile birlikte bu baskinin, bircok ekonomide siddetli yasandigi gorulmektedir. Bu calismada, Turkiye’de doviz piyasasi baskisinin olculmesi ve tahmin edilmesi amaclanmaktadir. Analizde, 2005-2013 donemine ait iki farkli doviz piyasasi baskisi modeli gelistirilerek, yapay sinir agi ile bu modellerle doviz piyasasi baskisi tahmin edilmektedir. Doviz piyasasi baskisini tahmin eden modellerin sonuclari birbirleriyle karsilastirildiginda, Weymark’in gelistirdigi modelin doviz piyasasi baskisini tahmin etmekte daha basarili sonuclar verdigi gorulmektedir.
Keywords: Döviz piyasası; Döviz piyasası baskısı; Yapay sinir ağı; Döviz piyasası|Döviz piyasası baskısı|Yapay sinir ağı|Artificial neural network|Exchange market|Exchange market pressure; Artificial neural network; Exchange market; Exchange market pressure; 1. No poverty