Birleştirme tekniğine dayalı öğretimin çevre sorunlarına yönelik tutum akademik başarı ve kalıcılığa etkisi - Uyanık, Gökhan (Turkish Journal of Education, 2016)
Bu arastirmanin amaci, birlestirme teknigine dayali cevre egitiminin lisans ogrencilerinin akademik basarilari, cevre sorunlarina yonelik tutumlari ve ogrenmenin kaliciligina etkisini belirlemektir. Arastirmada ontest-sontest kontrol gruplu yari deneysel desen kullanilmistir. Calisma grubu, Kastamonu Universitesi Egitim Fakultesi Sinif Ogretmenligi lisans programi dorduncu sinifta iki farkli subede ogrenim goren 63 ogrenciden olusmaktadir. Seckisiz atama yoluyla belirlenen deney grubunda 30 ogrenci, kontrol grubunda ise 33 ogrenci bulunmaktadir. Veriler, Guven (2013) tarafindan gelistirilen cevre sorunlari basari testi ve Sama (2003) tarafindan gelistirilen cevre sorunlarina yonelik tutum olcegi ile toplanmistir. Veriler SPSS 21.0 istatistik paket programi uzerinde bagimsiz t-testi ile analiz edilmistir. Arastirmanin sonunda, deney ve kontrol grubunun hem basari testi hem de tutum olcegi son-test puanlari arasinda deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamli bir fark oldugu belirlenmistir. Bununla birlikte, deney ve kontrol grubunun kalicilik testi puanlari arasinda da deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamli bir fark oldugu tespit edilmistir.
Keywords: Eğitim Üzerine Çalışmalar; Birleştirme tekniği; çevre; tutum; kalıcılık; Studies on Education; Attitude; environment; jigsaw technique; retention; 4. Education