Kalsiyum Alüminat çimentolarının köpük beton üretiminde bazalt lif ile kullanımının incelenmesi - Yarar, Gökhan (Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021)
Bu çalışma, atık mermer tozu agregası ve bazalt lif içeren köpük beton özelliklerinin incelenmesine odaklanmaktadır. Bu amaçla, üç farklı köpük içeriği (yani 30,40 ve 50 kg/m3 ) ve üç farklı bazalt lif içeriği (yani 0, karışımın hacimce %1 ve %2’si) ile köpük betonun taze, fiziksel, mekanik, kapilerite, kuruma büzülmesi, sülfat dayanıklılığı, yüksek sıcaklık dayanıklılığı, donma-çözülme dayanıklılığı, ısıl iletkenlik özelliklerini araştırmak için yapılmıştır. Çalışmada eğilme dayanımı,basınç dayanımı, yüksek sıcaklık dayanıklılığı ve donma-çözülme dayanıklılığında 40*40*160 mm boyutlarında, fiziksel özellikler ve kapilerite için 50*50*50 mm boyutlarında, kuruma büzülmesi ve sülfat dayanıklılığı için 25*25*285 mm boyutlarında ve ısıl iletkenlik için ise 20*30*50 mm boyutlarında numuneler kullanılmıştır. Sonuçlarda yayılma çaplarının 18,3 cm ile 8,4 cm arasında, porozitenin % olarak 24,43 ile 12,6 arasında, su emmenin % olarak 16,91 ile 6,86 arasında, kuru birim hacim ağırlığının 1924 kg/m3 ile 1370 kg/m3 arasında, eğilme dayanımı 28 günde 12,22 MPa ile 4,09 MPa arasında, basınç dayanımı 28 günde 33,53 MPa ile 19,4 MPa arasında, kuruma büzülmeleri 90 günde 751 µm ile 1951 µm arasında, kapilerite 1,91 mm ile 6,72 mm arasında, ısıl iletkenlik katsayıları 0,645 W/mK ile 0,757 W/mK arasında değiştiği gözlenmektedir.
Keywords: Bazalt lifi, Kalsiyum alüminat çimentosu, Köpük beton, Yüksek sıcaklık