API 5L X70M Çeliklerinin Özlü Telle Ark Kaynak Yöntemiyle Orbital Birleştirilmesinde Metalurjik ve Mekanik Özelliklerinin İncelenmesi - ÇETİNKAYA, Cemil; ADA, Hakan; SEZGİN, Murat (Gazi Universitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarim ve Teknoloji, 2020)
Bu çalışmada; yeni bir yöntem olan orbital özlü telle ark kaynak yönteminin performansının incelenmesine yönelik bir çalışma yapılmıştır. Deneylerde petrol ve doğalgaz boru hatları için üretilen API 5L X70M kalitesindeki çelik borular kullanılmıştır. Gerçekçi sonuçlara ulaşabilmek için deneyler saha şartlarında gerçekleştirilmiştir. Deney numuneleri orbital MAG kaynak yöntemiyle özlü tel kullanılarak birleştirilmiş ve birleştirme numuneleri ayrıntılı incelenerek kaynak bölgesinin metalurjik ve mekanik özellikleri analiz edilmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde; API 5L X70M borularının özlü tel ile ark kaynağının orbital yöntemle istenilen şekilde birleştirilebildiği, kaynak işleminin kendinden beklenen lokal özellikleri iyi bir şekilde sergilediği görülmüştür. Yapılan makro ve mikro incelemelerde çatlak, yırtılma, gözenek, cüruf kalıntısı gibi kaynak hatalarıyla karşılaşılmamıştır. Bu da kaynaklı birleştirme işlemlerinin emniyetli ve yeterli olduğunu göstermiştir.
Keywords: Orbital; API 5L; Özlü telle ark kaynağı.; Engineering; Mühendislik