AĞAÇ ÜRÜNLERİ PİYASA YAPISI ANALİZİ KASTAMONU ÖRNEĞİ - DEPİŞGEN, ORHAN DEPİŞGEN (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)
İnsanların var olduğu günden bu yana birlikte yaşamlarını sürdürdükleri doğal çevrenin en önemli parçası ormanlar olmuştur. İnsanlar ağaçlardan sürekli fayda sağlamayı amaçlamışlardır. Ağaçlardan elde edilen ürünlerin hayatın her alanında kullanılması araştırılmasının gerekliliği ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, konunun önemine ilişkin, Kastamonu’nun mevcut durumu, bunun yanında ağaç ürünleri endüstrisinin ana merkezlerinden biri olması için neler yapılması gerektiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Kastamonu il merkezinde bulunan paydaşların tümü evren bunlar arasında görüşme yapılanlar örneklemdir. Yöntem olarak bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden veri toplama ve görüşme tekniklerinden faydalanılmıştır. Bu kapsamda Kastamonu ilinin ağaç ürünleri açısından önemli bir yer olması için SWOT analizi yapılarak güçlü ve zayıf yönlerinin tespiti yapılmış, fırsat ve tehditleri belirlenmiştir. Ayrıca yapılan görüşmeler ile Kastamonu il merkezindeki işletmelerin paydaşlarının ağaç ürünleri sektörünün gelişmesi için neler yapılabileceği hakkındaki görüş ve önerilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın kapsamında ağaç ürünleri sektöründe faaliyet gösteren on iki işletme ile görüşülmüştür. Araştırma bulgularındaki genel görüş Kastamonu ilinin ağaç ve orman varlığı açısından yeterli hammadde potansiyeline sahip olduğu ancak alt yapı, reklam, tanıtım ve maddi teşvikler açısından eksikliklerinin bulunduğu için gelişmediği şeklindedir. Araştırma sonuçlarının tüm ili kapsamaması araştırmanın sınırlılığıdır. Bundan sonraki araştırmalarda, tüm ili kapsayacak bir araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için diğer ilçelerdeki ağaç ürünleri sektöründeki işletmeler ile görüşülmesi uygun olacaktır
Keywords: Ağaç, Ağaç Ürünleri, Piyasa Yapası, Kastamonu