1990 sonrası Türk sinemasında İstanbul'da geçen filmlerde çocuk temsili - Kurt, Binnur (Kastamonu Üniversitesi, 2024)
Çocukluk evrensel olmakla birlikte, zamana ve toplumlara göre değişen bir kavramdır. Çocukluğun, içinde yaşadığı dönemin koşullarına göre geçirdiği dönüşüm, sinemaya da yansımıştır. Sinemanın mucidi olan Lumiére Kardeşler’ in ilk film gösterimlerinden itibaren, çocukluk sinemada kendine yer bulmayı başarmıştır. Bu tez çalışmasında, çocuk ve çocukluk kavramları çerçevesinde, 1990 sonrası Türk sinemasında başrolünde çocuk oyuncuların yer aldığı ve İstanbul'da geçen filmlerdeki çocukluk temsillerinin incelenmesine odaklanılmıştır. Bu doğrultuda, film anlatısının merkezindeki çocuk karakterler ile yaşadıkları kent arasındaki ilişki de değerlendirilmiştir. Çalışmanın kuramsal çerçevesinde birinci bölümde, çocukluk kavramının tarihsel gelişimi, tarihsel eleştiri yaklaşımıyla ele alınmıştır. İkinci bölümde, sinemada çocukluğun tarihsel gelişimine bakılarak, sinema ve çocuk ilişkisi irdelenmiştir. Üçüncü bölümde, sinema ve kent ilişkisi çerçevesinde tezin kapsamına giren İstanbul’un sinemadaki temsili ve dönüşümü ele alınmıştır. Dördüncü bölümde, İstanbul'un sosyolojik arka planı ışığında, seçilen filmlerdeki çocukluk temsilleri ve kent-çocuk ilişkisi sosyolojik eleştiri yaklaşımıyla incelenmiştir.
Representation of childhood in films set in Istanbul in Turkish cinema after 1990
Keywords: Yeni Türk Sineması; Temsil; Çocuk; Çocukluk; Kent