Taekwondo Öğretiminde Hızlı Tempolu Müzik Kullanımının Sporcular Üzerindeki Psikolojik Etkilerinin İncelenmesi - Aslan, Bahar (Kastamonu Üniversitesi, 2025)
Bu araştırmanın amacı, sekiz haftalık taekwondo öğretiminin hızlı tempolu müzik kullanıp hareket, müzik, ritim bileşenlerini birleştirerek gerçekleştirilen eğitimde sporcuların spora olan bağlılıklarını, fiziksel aktiviteye katılım motivasyonu ve sporda güdülenme düzeylerinin bireylerdeki psikolojik etkilerini çok boyutlu incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden öntest-sontest kontrol gruplu seçkisiz desen kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcıları tarafsız, rastgele bir şekilde yaşı 10-12 arasında olan 30 kişiden oluşmaktadır. Veri toplama araçları olarak, Öcal ve Sakallı (2018) tarafından Türkçe'ye uyarlanan "Sporda Güdülenme Ölçeği II", Kayhan, Bardakçı ve Caz (2020) tarafından Türkçe'ye uyarlaması yapılan "Spora Bağlılık Ölçeği", Tekkurşun Demir ve Cicioğlu (2018) tarafından geliştirilen "Fiziksel Aktiviteye Katılım Motivasyonu Ölçeği" ve demografik bilgiler formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde, normal dağılım durumu katılımcı sayısı 50'den az olmasından dolayı Shapiro-Wilk analiz değerleri dikkate alınmış ve verilerin analizinde parametrik testler kullanılmıştır. Güvenirlik, Cronbach Alpha iç-tutarlılık katsayısı ile test edilmiştir. Sonuç olarak, deney ve kontrol grubu Fiziksel Aktiviteye Katılım Motivasyonu Ölçeği ve Sporda Güdülenme Ölçeği-II ön ve son test skorlarında anlamlı farklılık görülmemiştir. Ancak Spora Bağlılık Ölçeği ön ve son test skorlarına göre deney grubunda anlamlı farklılık olduğu görülmüş ve genel ortalamanın uygulama sonrasında arttığı tespit edilmiştir.
An Investıgatıon Of The Psychologıcal Effects Of The Use Of Fast-Paced Musıc On Athletes In Taekwondo Teachıng