Doç. Dr. Gamze SavacıÜNAL, Sabri2024-01-282024-01-28https://hdl.handle.net/20.500.12597/18901Trüfler, gastronomik ve ekonomik önemi nedeniyle oldukça değerli bir mantar grubudur. Son yıllarda Türkiye’de trüf kültivasyonu popüler hale gelmiştir. Ancak, Türkiye’de trüf kültivasyonunun temellerinin anlaşılması için yeterli literatür bulunmamaktadır. Trüf mantarının Türkiye’de doğal olarak yetişiyor olması, ağaçlandırma için elverişli şartlara sahip olunduğunu göstermektedir. Trüf ağaçlandırmaları için öne çıkan üç kriter: toprak yapısı, iklim durumu ve yıllık yağış miktarıdır. Trüf ağaçlandırmalarında dikkate alınan kriterlerin neler olduğu önemlidir. Trüferi oluşturulurken yaygın olarak dikkate alınan kriterlerin başında, rakım, bakı, eğim, iklim koşulları, yağış, sıcaklık, toprak koşulları, taşlılık, asitlik veya alkalilik bulunmaktadır. Bu çalışmada; Kastamonu ilinde belirlenmiş Suludere devlet ormanı sahasında meşe, karaçam, sarıçam ve ardıç türlerinin altındaki mineral toprakların trüferi yeri seçimi için bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin uygunluk durumunun ortaya konulması amaçlanmaktadır.Trüferi (Trüf Bahçesi) Yeri Seçiminde Kriter Olarak Kullanılabilen Bazı Toprak Özelliklerinin Belirlenmesi