ANTANDROS SUR SEKTÖRÜNDE ELE GEÇEN BİR GRUP ROMA DÖNEMİ SERAMİĞİNİN TİPOLOJİK İNCELEMESİ - Aktaş, Rabia (Parantez Teknologji Ltd, 2021)
2001 yılından itibaren farklı alanlarda devam eden Antandros Antik Kenti kazılarında, çalışma alanlarından birisi deSur Sektörü olarak tanımlanan Hellenistik Dönem suru ve üzerinde yer alan geç dönem yapılarıdır. Bu alanda, ilketapta yerleşim alanlarının yayılımını belirleyebilmek amacıyla, 2006 yılında başlanan kazı çalışmaları 2013 yılınakadar devam etmiştir. Bu süre zarfında, MÖ 4. yüzyıla ait sur duvarı, bu duvarın iç kısmındaki alanda Hellenistikve daha erken yerleşimlere ait yapılanma izleri ve sur duvarı üzerinde Roma Dönemi’ne ait yapılar belirlenmiştir.Alandan elde edilen malzemelerin en yoğun kısmını Hellenistik ve Roma Dönemi’ne ait seramikler oluşturmaktadır.Geç dönem mimarisi içinde yer alan Roma Dönemi hamamına ait su ile ilişkili yapıların çevresinden ele geçenbir grup Roma seramiği bu makalenin konusunu oluşturmaktadır. Toplam 38 parça içinde Doğu Sigillata A, B,C, Phokaia Kırmızı Astarlı Seramikler, Kandiller, Maşrapalar, Kapalı Kaplar ve Lekaneler vardır. Seramikler,tipolojik açıdan formlarına göre incelenmiştir. Malzemelerin stratigrafik veri sunmayan bir alandan ele geçmişolması, analojiyle tarihleme yolunu seçmeyi zorunlu kılmıştır. Yapılan çalışma sonucunda, değerlendirilen malzemegrubunun dönemsel aralığının MÖ 1. yüzyıl-MS 6. yüzyılın ortası olduğunu söylenebilir. Bu çalışmayla hem SurSektörü hem de Antandros Antik Kenti’nin diğer alanlarında ele geçen Roma seramiğinin dağılımı, tipolojisi, niteliğive kronolojisiyle ilgili ön sonuçlara ulaşılması hedeflenmektedir.
Keywords: Antandros; Kuzey Ege; Roma Dönemi Seramiği; Doğu Sigillata A; Phokaia Kırmızı AstarlıSeramikleri; Roma Kandilleri; Kaba Seramik; Arkeoloji; Archaeology