TÜRKİYE’DEKİ “BİLGİ UÇURMA (WHISTLEBLOWING)” MAKALELERİNİN BİBLİYOMETRİK PROFİLİ - SAYĞAN TUNÇAY, Sahra; SAYĞAN YAĞIZ, F. Nazlı (ACC Publishing, 2020)
Bu çalışmanın amacı yerel yazındaki “bilgi uçurma (whistleblowing)” makalelerinin bibliyometrik profilini ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda, 01.01.2020 tarihine kadar ulaşılabilen 77 makale, “yılları”, “whistleblowing sözcüğü yerine kullanılan Türkçe çeviri sözcükler”, “görgül bir araştırma içerip içermedikleri”, “yazarların unvanları”, “akademisyen olan yazarların çalıştıkları üniversiteler”, “birimler”, “makalelerin yayınlandıkları dergiler” ve “bu dergilerin 2019 yılı itibariyle Tr Dizin Ulakbim indeksinde taranıp taranmadıkları” açısından bibliyometrik bir analize tabi tutulmuştur. Buna ek olarak makalelerin “özet” kısımları okunarak “içerik analizi” yapılmış ve odaklandıkları konular ortaya çıkarılmıştır. Türkiye’de “bilgi uçurma” konusuna olan ilginin son yıllarda artış gösterdiği, çeviri sözcük olarak en çok “bilgi uçurma”nın kullanılmış olduğu, makalelerin çoğunlukla görgül bir araştırma içerdikleri, yazar unvanı olarak “Dr. Öğr. Üyeleri”nin çoğunlukta olduğu, daha çok “İİBF” akademik üyelerinin makalelere yazarlık yaptığı, herhangi bir “dergi” ya da “üniversite” odağının olmadığı, “odaklanılan konu” açısından “bilgi uçurma” konusunun en çok “etik, “örgütsel adalet” ve “kültür” konularıyla ilişkilendirilmiş olduğu ulaşılan bazı genel bulgular arasındadır.