Okul öncesi öğretmenlerinin bilimin doğası ve bilimsel sorgulamanın doğası hakkındaki görüşleri - Mıcık, Sevde (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2021)
Bu araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin bilimin doğası ve bilimsel sorgulamanın doğası hakkındaki görüşlerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Çalışmaya Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde bulunan 20 okul öncesi öğretmeni katılmıştır. Çalışma nitel bir çalışmadır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Bilimin Doğası Üzerine Görüşler Anketi-Form C (VNOS-C) ve Bilimsel Sorgulamaya İlişkin Görüş Formu (VASI) kullanılmıştır. Kullanılan anketlere paralel olarak yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Anketlerden ve yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen veriler bütüncül bir şekilde analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre okul öncesi öğretmenlerin bilimin doğası hakkında sahip oldukları görüşlerin genellikle naif ve karmaşık olduğu görülmüştür. En fazla naif görüşe sahip oldukları temaların ise “bilimsel teori ve kanunların yapısı”, “bilimde gözlem çıkarım ve teorik kabuller” ve “deneysellik” temaları olduğu ortaya koyulmuştur. Okul öncesi öğretmenlerinin bilimsel sorgulamanın doğası hakkında sahip oldukları görüşlerin ise genellikle bilgili olduğu görülmüştür. En fazla bilgili görüşe sahip olunan temaların ise “bütün araştırmalarda izlenilen tek bir bilimsel yöntem yoktur” ve “bilimsel veri ile bilimsel delil aynı şey değildir” temalarının olduğu ifade edilmiştir. Okul öncesi öğretmenlerin bilimin doğası ve bilimsel sorgulamanın doğası hakkındaki görüşlerinin çeşitli değişkenlere göre dağılımları da incelenmiştir. Genel olarak öğretmen görüşlerinin istenilen seviyede olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Okul Öncesi Öğretmenleri, Bilimin Doğası, Bilimsel Sorgulamanın Doğası