Kalite iyileştirme, işgören memnuniyeti ve işgören performansı arasındaki ilişkinin belirlenmesi: Libya'daki yükseköğretim kurumlarında bir araştırma - Brıdan, Alı Abdelnabı Ahmed (Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022)
Kalite iyileştirme, günümüz yükseköğretim kurumlarında örgütsel başarıyı etkileyen kilit faktörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Söylemek gerekirse, kalite iyileştirmenin rolünü belirlemeye yönelik ek çalışmalara, özellikle süreci iyileştirme, kurumsal bağlılık ve performans standartlarının değerlendirilmesine yönelik artan bir ilgi vardır. Kalite iyileştirme, özellikle sürecin iyileştirilmesi, örgütsel bağlılık ve performans standartlarının değerlendirilmesi ile çalışanların performans iş tatmini arasında bağlantı kuran çok az ampirik araştırma vardır. Bu tez, çalışanların mükemmel performansını teşvik edebilecek ve dolayısıyla kurumsal performansı etkileyebilecek bir faktör olarak kalite iyileştirmenin rolünü vurgulayarak, örgütsel bağlılık ve performans standartlarının değerlendirilmesi sürecini iyileştirmeye odaklanmaktadır. Bu çalışma, Libya'daki yükseköğretim kurumlarında çalışanlardan belirlenmiş bir örneklem kullanarak; kalite iyileştirme, işgören memnuniyeti ve işgören performansı arasındaki bağlantıları incelemeyi amaçlamaktadır. Sonuçlar, kalite iyileştirmenin, süreci iyileştirerek işgören memnuniyeti ve performansını artırabileceğini göstermektedir. Çalışma sonucunda, kalite iyileştirme ve işgören performansının değerlendirilmesinin, yükseköğretim kurumlarında iş tatmini ile bağlantılı olduğu ortaya konmuştur. Çalışmada ayrıca hem iş tatmini hem de çalışan performansı arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur.
Keywords: Kalite iyileştirme, işgören tatmini, işgören performansı, sınırsız iyileşme, sürekli iyileşme