Muhasebe etik algısı ve hileye yönelme: Üniversite öğrencileri üzerinde bir uygulama - Hamraaia, Muthna Harith Younus (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada muhasebe etik eğitiminin muhasebe etik algısı ve hileye yönelme üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla muhasebe dersini almış olan iktisadi ve idari bilimler fakültesinde öğrenim gören 394 öğrenciden anket ile veri toplanmıştır. Öncelikli olarak araştırmada kullanılan ölçeklerin yapı geçerliği ve güvenilirliği test edilmiştir. Ardından araştırma modeli yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Yapısal eşitlik modelinin analizi neticesinde Muhasebe eğitiminin muhasebe etik algısını pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Muhasebe etik algısının hileye yönelmeyi negatif yönde anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. Muhasebe etiğinin ise hileye yönelme üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamamıştır.
The perception of accounting ethics and cheat: An application on university students
Keywords: Muhasebe Etiği, Hile, Muhasebe Eğitimi