İstanbul Üniversitesi Türkiyat Mecmuasi’nda Türk Tarihi (1925-1977) (Bibliyografik İnceleme) - Özkaya, Sevda; Önata, Samet (Alinteri Sosyal Bilimler Dergisi, 2018)
Cumhuriyetin ilanından sonra Türkoloji alanında çalışmalar yapılması ve eserler ortaya konulması için 1924 yılında İstanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesine bağlı Türkiyat Enstitüsü kurulmuştur. Enstitünün çalışma talimatnamesine “Enstitü tarafından neşredilecek mecmuanın hakk-ı tahriri tamamıyla Edebiyat Fakültesi Mecmuası talimatnamesine aittir”  ibaresi konularak Türkiyat Mecmuasının yayımlanması karara bağlanmıştır. 1925 yılı Ağustos ayında ilk sayısı yayımlanan mecmua günümüze değin Türk kültür hayatına dair çalışmalarına devam etmesine rağmen 1977 ile 1996 yılları arasında kesintiye uğramıştır. Çalışmamızda ilk sayı olan 1925 yılı Ağustos ayı ile 18. sayısı olan 1976 yılına ait Türk tarihine katkıda bulunmuş makalelerin bibliyografik incelemesi yapılarak, kronolojik sıralaması verilmiş ve mecmua içerisinden makaleler seçilerek özetleme ve değerlendirme yapılmıştır. Makale seçiminde Türk tarihine ve diline katkıda bulunmuş isimlerin seçilmesinin yanı sıra makalelerin içeriği göz önünde tutularak “Türk Tarihi Tezi”ni destekleyici makalelerin olması şartımız olmuştur. Mecmua içerisinden seçilen makalelerin özetlenmesi metodu ile Türk tarihinin bazı meselelerine ve bununla beraber makale yazarlarının hayatlarına ve eserlerine değinilmiştir. Ayrıca çalışmamızda mecmuanın tarihçesi, içeriği, misyonu ve vizyonu hakkında bilgiler verilmiştir.
Keywords: Türkoloji; İstanbul Darülfünunu; Türkiyat Enstitüsü; Türkiyat Mecmuası; Türk Tarih Tezi