Türkiye’ De Yetişen Bazı Ağaç Türü Kabuklarının Farklı Çözücülerle Ekstraksiyonu Ve Bu Ekstrakt İçeriklerinin Kromatografik Yöntemlerle Belirlenmesi - GÜR, Mahmut (My University, 2024)
Ormanlar uzun yıllar boyunca sadece orman ürünleri endüstrisi için odun hammaddesi kaynağı olarak düşünülmüş olsa da, gerek odun gerekse de odun dışı orman ürünlerinin yapılarından dolayı birer kimyasal madde deposu olarak büyük bir potansiyele sahiptirler. Bu ürünlerin bünyesinde bulunan; nötral çözücülerle ve su ile odundan uzaklaştırılabilen, hatta su buharıyla bile uçucu hale gelebilen, miktarları çok az ve kolaylıkla değişkenlik gösterebilen ekstraktif madde bileşikleri günümüz farmakoloji ve kimya sektörleri için önem arz etmektedirler. Odun işlenmesi sırasında, kendine has yapısından kaynaklanan nedenlerle artık olarak görülen, hatta sektörde bulunan birçok fabrika tarafından yakıt olarak değerlendirilen kabuklar, kimyasal olarak odunla benzer içeriğe sahip olmasına rağmen ekstraktif çeşidi ve içeriği bakımdan oldukça zengindirler. Kabuk içerisinde bulunan ekstraktiflerin zengin ve potansiyel olarak miktarları azımsanmayacak düzeylere ulaşmasından ötürü, ülkemizde yetişen ağaç türü kabuklarının kromatografik yöntemlerle ekstraktif içeriklerinin belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, ülkemizde yetişen Yapraklı ağaç türlerinden; Doğu Kayını, Zeytin, Saplı Meşe, İğne yapraklı ağaç türlerinden; Sarıçam, Karaçam, Kızılçam, Kazdağı Göknarı, Doğu Ladini gibi endüstriyel öneme ve zengin ekstraktif içeriğine sahip bazı ağaç türü kabuklarının organik çözücülerle ekstrakte ederek elde edilen ekstraktif maddelerin içerikleri kromatografik yöntemlerle belirlenecektir. Belirlenen ekstraktif madde içeriklerinin kullanım alanları araştırılarak ülkemizde atık olarak kullanılan kabuk hammaddesin farklı ve daha verimli kullanım alanları ortaya konulacaktır.