Yükseköğretimde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin uzaktan eğitim yoluyla verilmesine ilişkin öğrenci görüşleri (Kastamonu Üniversitesi örneği) - Kaya, Furkan (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada yükseköğretimde zorunlu şekilde verilen Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersinin uzaktan eğitim yoluyla verilmesine ilişkin öğrenci görüşleri değerlendirilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın amacı, AİİT dersini uzaktan eğitim yoluyla almış öğrencilerin derse ve dersin veriliş biçimine dair görüşlerini belirlemektir. Araştırma sırasında 2018-2019 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenimine devam eden ve AİİT dersini uzaktan eğitim şeklinde alan 369 öğrenciye anket uygulanmıştır. Araştırma aracının uygulamasından elde edilen verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 23 programından yararlanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde aritmetik ortalama ve standart sapmadan yararlanılmıştır. Cinsiyete göre farklılıklar belirlenirken 0.05 anlamlılık düzeyi ölçü alınmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, AİİT dersini uzaktan eğitim yoluyla almış öğrencilerin dersin konularına olan ilgi düzeyi yüksektir; fakat dersin veriliş biçimine ilişkin görüşleri olumsuz düzeydedir. Öğrencilerin çoğunluğu ses sistemi, bağlantı sorunu ve bunların dışında kalan sebepler nedeniyle dersin yüz yüze eğitim şeklinde verilmesini istemektedir. Öğrenciler, derse katılabilmek için gerekli olan teknoloji bağlantısının da yeterli düzeyde olmadığı görüşündedirler. Ayrıca öğrencilerin ders ile ilgili olan sorunlarının arasında; dersi veren öğretim elemanı ile yeterli derecede iletişim kuramama, ders esnasında bağlantının kesintiye uğraması, dersin işleniş yöntemi, derste anlatılan konular ile sınavlarda çıkan soruların örtüşmemesi gibi problem durumları yer almaktadır. Öğrencilerin çoğu uzaktan eğitim sistemine dayalı sebepler dolayısıyla dersi düzenli olarak takip etmemektedir ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihi bakımından büyük önem arz eden bu dersin uzaktan eğitim şeklinde verilmesinin sınıf ortamına göre daha az faydalı olduğu yönünde görüş bildirmişlerdir.
Student's opinions on the delivery of Ataturk's Principles and History of Turkish Revolution in higher education (Example of Kastamonu Üniversity)
Keywords: Tarih, Tarih Öğretimi, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Örgün Eğitim, Uzaktan Eğitim