Özel Eğitim Bağlamında Beden Eğitimi ve Spor Öğretmen Adaylarının Eğitimi: Akademisyen Görüşleri - Çetin, Mehmet; Yılmaz, Sevim Handan; Yılmaz, Berk Hakan (Akan Bayrakdar, 2024)
Bu araştırmanın amacı, akademisyenlerin özel eğitim bağlamında beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin yetiştirilmesine yönelik görüşlerini derinlemesine incelemektir. Nitel araştırma kapsamında yürütülen bu araştırma olgubilim (fenomenoloji) deseninde tasarlanmış olup özel eğitim bağlamında beden eğitimi ve spor öğretmen adaylarının lisans eğitim sürecine ilişkin akademisyenlerin algı ve deneyimlerine odaklanmaktadır. Çalışma grubunun belirlenmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklemeden faydalanılmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından oluşturulan katılımcıların demografik bilgilerinin yer alığı kişisel bilgi formu ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise içerik analizi yönteminden faydalanılmıştır. Araştırmada akademisyen görüşleri neticesinde özel gereksinimli bireylerin tanımlanması, öğretmen adaylarının mezun olduklarında karşılaşacakları sorun ve zorlanmalar, özel eğitim kapsamında lisans eğitimi ve uygulamaları ve son olarak özel eğitim bağlamında lisans eğitimine ilişkin görüş ve önerilere ilişkin bulgulara ulaşılmıştır. Sonuç olarak, akademisyenlerin, özel eğitime dair teorik ve uygulamalı eğitimler yapılmasına rağmen öğrencilerinin uygulama noktasında gerek deneyim gerekse tesis, araç gereç vb. nedenlerden sorunlar yaşayabileceklerini düşündükleri bu nedenle de ders sayılarının ve derse yönelik faaliyetlerin arttırılmasını önerdikleri görülmektedir.
Keywords: Physical Training and Sports Pedagogy; Beden Eğitimi ve Spor Pedagojisi; Special education; Teacher training; Physical education and sport; Teacher candidate; Academic opinions; Özel eğitim; Öğretmen yetiştirme; Beden eğitimi ve spor; Öğretmen adayı; Akademisyen görüşleri; Engelliler için Beden Eğitimi, Spor ve Fiziksel Aktivite; Physical Training, Sports and Physical Activity For Disabled