Devrekani Çayı Alt Havzası’nın Doğa Temelli Turizm Kaynaklarının Sınıflandırılması Ve Derecelendirilmesi - Öztürk, Sevgi (My University, 2024)
Doğaya dayalı turizm faaliyetlerinin yakın geleceğin en önemli turizm hareketlerinden biri olacağı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla gelecekte kitle ve deniz turizminin yerini doğaya dayalı turistik aktivitelerden oluşan yeni turizm biçimleri alacaktır. Bu anlamda ön plana çıkan kırsal turizm, çevresel uyum ve çevreyi anlamaya yönelik ekolojik ve sosyal açıdan sorumlu, doğal ve kültürel kaynakları korurken yerel topluluklara da ekonomik katkı sağlamayı hedeflemektedir. Doğal ve kültürel peyzaj öğelerinin her biri turizm faaliyetleri için kaynak durumundadır. Bu nedenle, Batı Karadeniz Havzası içinde yeralan yaklaşık 2322 km2 büyüklüğünde, ulusal ve uluslararası öneme ve hassas ekosistemlere sahip olan Kastamonu Bartın Küre Dağları Milli Parkı’nın bir bölümünü içine alan önemli kaynak değerlerine sahip olan Devrekani Çayı Alt Havzası çalışma alanı olarak seçilmiştir. Proje kapsamında, öncelikle, turizm değerlendirme çalışmalarında temel oluşturan havzanın abiyotik, biyotik ve kültürel çevre özelliklerinin tanımı yapılacaktır. Daha sonra geniş kapsamlı çevresel ve turizm verileri birleştirilerek, turizm sınıflandırılması yapılacaktır. Elde edilen turizm değerleri, ilgili uzmanlarla derecelendirildikten sonra coğrafi bilgi sistemi (CBS) teknikleri kullanılarak mekânsal olarak ortaya konulacaktır. Anahtar Kelimeler: Devrekani Çayı Alt Havzası, Kırsal turizm