Farklılıkların Yönetimi Kapsamında Yabancı Uyruklu Öğrencilerin Üniversiteye Uyumlarının Kolaylaştırılması: Kastamonu Üniversitesi Mensubu Yabancı Uyruklu Öğrenciler Üzerine Bir Araştırma - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Küreselleşmenin etkisi ile tüm dünyada yaşanan değişim ve dönüşümle birlikte daha homojen ve bütünleşik bir yapıya sahip olan toplum yapısı ve örgütlenmesi, toplumu oluşturan kurumlarda farklılıkların yönetimi yaklaşımını ön plana çıkarmıştır. Farklılıkların etkin ve verimli bir şekilde yönetildiği örgütlenmeler, örgütü oluşturan bireyler arası iletişimin etkinliğinde artış, kurum içi değişimlere hızlı ve etkin cevap verilebilirlik, örgüt yapılanmasında eşitlikçi ve adaletçi bir anlayış ve meydana gelebilecek kurum içi çatışmaların kısa erimde çözülebilirliği gibi önemli özelliklere sahiptir. Bu bağlamda, dünyada yaşanan değişim ve dönüşüme bağlı olarak özellikle uluslararası öğrenci değişimi programları ile üniversitelere yerleşen farklı uyruklara sahip öğrencilerin kurum içi yönetimi insan kaynakları alanının en belirgin sorunsalı haline gelmiştir. Yükseköğretim kurumlarında sağlanacak farklılıkların etkin ve verimli yönetimi beraberinde her ne kadar farklı kültür ve coğrafyalardan gelseler de yabancı uyruklu öğrencilerin ahenk ve çalışma uyumu içinde öğrenim görmelerini sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin üniversiteye uyumlarının kolaylaştırılması için ortaya konan ve/veya konulacak (farklılıkların) yönetimini, yine farklı kültürlerden gelen bu öğrencilerin görüşleri alınarak yeniden yapılandırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda, Kastamonu Üniversitesi’nde bulunan yabancı uyruklu öğrencilere üniversite hakkındaki görüş ve düşüncelerini belirlemek amaçlı nicel araştırma yöntemleri kullanılacaktır. Araştırmanın ilk aşamasında Kastamonu Üniversitesi’nde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerin üniversitenin kendilerine karşı tutum ve davranışlarının algısını belirleyebilmek amacına yönelik olarak 2017-2018 eğitim/öğretim döneminde üniversiteye kayıtlı tüm yabancı uyruklu öğrencilere anket çalışması yapılacaktır. Anketler anketör aracılığıyla yüz yüze uygulandıktan sonra, elde edilen veriler projenin amacı doğrultusunda analiz edilerek sonuç raporu haline dönüştürülecektir.