Örgütsel öğrenme ve örgütsel vatandaşlık davranışının iş tatmini üzerindeki etkileri - Tekin, Ebru (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Günümüzde işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmeleri için öğrenmeye ihtiyaç vardır. Öğrenme bir bilgi edinme sürecidir. İstenilen yerlere gelinebilmesi için bireylerin bu bilgi edinme süreçlerine ihtiyaçları vardır. Öğrenilen bilgilerin işle ilgili olması örgütsel öğrenmeyi meydana getirir. Ayrıca işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmeleri açısından “örgütsel vatandaşlık davranışı” olarak bilinen, gönüllü davranışlar sergileyen, işe yönelik pozitif katkı sağlayan çalışanlara ihtiyaçları vardır. Bireylerin çalışma ortamında bildiklerini paylaşması, birbirlerine yardımcı olmaları iş tatmini açısından önem arz etmektedir. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, örgütsel öğrenme ve örgütsel vatandaşlık davranışının iş tatmini üzerinde etkisini incelemektir. Araştırma Kastamonu Üniversitesi, Ankara Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinde bulunan 256 akademisyen üzerinde yapılmıştır. Anket yoluyla toplanan veriler SPSS 21.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Hipotezler korelasyon ve regresyon analizleri ile test edilmiştir. Analizler sonucunda örgütsel öğrenme, örgütsel vatandaşlık davranışı ve iş tatmini arasında anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Ayrıca örgütsel öğrenme ve örgütsel vatandaşlığın bazı boyutları (deneyim, iletişim, katılımcı karar verme, diğergamlık, nezaket, centilmenlik, sivil erdem) ile iş tatmini arasında da anlamlı ilişkiler tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizi sonucunda ise örgütsel öğrenme ve örgütsel vatandaşlığın bazı boyutlarının (deneyim, centilmenlik, sivil erdem) iş tatmini üzerinde etkili olduğu görülmüştür.
The effect organizational learning and organizational citizenship behavior on job satisfaction
Keywords: Öğrenme, Örgütsel Öğrenme, Örgütsel Vatandaşlık Davranışı, Tatmin, İş Tatmini