Farklı Tespit Solüsyonunda Tespit Edilen Rat Dillerinin Scanning Elektron Mikroskobu (Sem) İle İncelenmesi - Demirci, Beste (My University, 2024)
Bilimsel deneylerde sıklıkla tercih edilen Wistar rat dilinin morfolojik yönden incelenmesi amacıyla 7 adet ortalama 250-300 gr ağırlığında erkek Wistar rat dili kullanılacaktır. Rat dilleri depo kadavra olarak kullanılan ratlardan elde edilecektir. Rat dillerinden 3 tanesi histolojik inceleme, 4 tanesi ise elektron mikroskobik inceleme için kullanılacaktır. Histolojik inceleme için alınan üç adet rat dili ve elektron mikrokobu için alınan dört rat dilinin ikisi %10 formalin solüsyonunda, diğer ikisi %2.5 gluteraldehit solüsyonunda tespit edilecektir. Histolojik inceleme için rutin doku takibi prosedürünün ardından triple boyama yöntemi ve hematoksilen-eosin boyama yöntemi uygulanacaktır. Elektron mikroskobu için tespit edilen dokular rutin PBS-%1 osmium tetroksit-aseton serisi aşamalarından geçirilerek CPD (critic point of drying) ile kurutma ve altın paladyum ile kaplama işlemleri uygulanacaktır. Kaplama işleminin ardından örnekler taramalı elektron mikroskobu altında incelenecektir. Elde edilen veriler ışığında Wistar-rat dilinin morfolojik anatomisi ortaya konulacak ve literatürdeki eksiklik giderilecektir. Laboratuvar hayvanları ve farklı türler üzerinde yapılan diğer çalışmalar ile karşılaştırılarak beslenme alışkanlıkları yorumlanacaktır. Ayrıca elektron mikroskobik çalışmalar için alternatif tespit solüsyonu gelişimine katkı sağlayacaktır.