Devrekani ilçesi tarım alanlarında toprak özelliklerinin değerlendirilmesi - Özgövercikli, Ferhat (Kastamonu Üniversitesi, 2020)
Bu çalışmada Kastamonu İli Devrekani İlçesinde 15 bölgeden alınan toprak örneklerinde sulu tarım yapılan tarım topraklarının fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bitki besin maddelerinin bölgeler bazında değişimleri istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda; tarım toprakları genellikle hafif alkali özellikte, kireç oranı ile kalsiyum miktarı yüksek, magnezyum, potasyum ve fosfor miktarı da fazla düzeyde olduğu anlaşılmıştır. Çalışma bölgesindeki topraklarda tuz ve EC değerleri incelendiğinde tuzluluk yönünden bir sorun görülmemiştir. Ancak topraklar organik maddece ve azot değeri yönünden oldukça fakirdir. Topraktaki mikro elementlerden demir, bakır ve çinko değerleri yeterli düzeyde iken mangan ve bor elementleri düşük düzeylerde tespit edilmiştir.
Evaluation of soil properties in agricultural areas of devrekani district
Keywords: Devrekani, toprak verimliliği, toprak analizi