Yedinci Milli Eğitim Şurası ve Kütüphaneci İmgesi - Çakmakkaya, İlker (İstanbul Medeniyet Üniversitesi, 2024)
Heyet-i İlmiye toplantıları da dahil edildiğinde Milli Eğitim Şuralarının 1921-2021 tarihleri arasında üç Heyet-i İlmiye yirmi Milli Eğitim Şurası olmak üzere toplam yirmi üç defa toplanmıştır. Şuralarda alınan kararlar ve buralarda yapılan tartışmalar Türkiye’de eğitimin temel konularını ve dinamiklerini belirlemiştir. Bu bağlamda düşünüldüğünde Milli Eğitim Şuralarının Türkiye Cumhuriyeti eğitim tarihinin temellerine işaret ettiğini ön görmek mümkündür. Bu çalışmanın amacı, 1962 yılında gerçekleştirilen Milli Eğitim Şurasında kütüphaneci kavramını belirleyerek, kütüphaneci kimliğinin ilgili yıldaki durumunun tespitini yapmaktır. 1921-2021 yılları arasında üç Heyeti İlmiye ve yirmi Milli Eğitim Şurası toplanmasına rağmen, bunlar arasından, eğitimde kütüphanecilik mesleğine en çok eğilen toplantı 1962 yılında toplanan yedinci Milli Eğitim Şurası olmuştur. Dolayısıyla ilgili şura metninin ayrıca incelenmesi gereksinimi açığa çıkmıştır. Yöntem olarak Milli Eğitim Bakanlığı web sayfasından şura kararları ve tutanakları incelenmek amacıyla içerik analizi tercih edilmiş ve veriler bakanlığın resmi web sayfasından elde edilmiştir. Dolayısıyla belgeci tarihçilik açısından birincil kaynak olan kararlar ve tutanaklar bu çalışmanın sınırlarını da belirlemektedir. Buradan elde edilen veriler mesleki kimlik bağlamında değerlendirilerek ilgili yılda “kütüphaneci kimdir” sorusuna yanıt aranmaktadır. Şura’da kütüphane konusu altı başlık altında ele alınmış olmakla birlikte bu çalışmanın asal unsuru ağırlıklı olarak dördüncü başlık altındaki personel yetiştirme üzerinden kütüphanecinin kim olduğunu açığa çıkarmaktır. İlgili toplantılara konu uzmanlarının katılımının, konuların öneminin anlaşılması ve detaylı değerlendirmelerin yapılması bakımından önemli olduğu anlaşılmakta ve kütüphaneci kavramının bu denli detaylı ele alınmasında meslekten önemli isimlerin katılımcı olarak toplantıda bulundukları ve rapor hazırladıkları görülmektedir. Çalışma sonucunda kütüphanecinin toplumsal kimliğine yönelik bazı unsurların ön plana çıktığı görülmüştür.