İşbirlikli öğrenme yönteminin Genel fizik laboratuvarı-I dersinde öğrencilerin akademik başarılarına, laboratuvar malzemelerini tanıma ve kullanma becerilerine etkisi - Bıyıklı, Filiz (Kastamonu Üniversitesi, 2015)
Bu çalıĢma, Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Eğitimi Ana Bilim Dalında 2012–2013 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Genel Fizik Laboratuvarı-I dersini alan 63 öğrenciyle yürütülmüĢtür. AraĢtırma için, rasgele olarak 32 öğrenciden oluĢan 1-A Ģubesi deney grubu, 31 öğrenciden oluĢan 1-B Ģubesi ise kontrol grubu olarak seçilmiĢtir. Ders sunumları deney grubunda iĢbirlikli öğrenme yöntemi jigsaw tekniğine göre, kontrol grubunda ise geleneksel öğretim yöntemlerine göre yapılmıĢtır. ÇalıĢmaya baĢlamadan önce uzman kontrolünde uygulama sırasında kullanılacak baĢarı ve beceri testleri geliĢtirilmiĢtir. AraĢtırmada her iki gruba da öğrencilerin deneylerle ilgili teorik bilgilerini ölçmek için baĢarı testi, laboratuvar malzemelerini tanıma ve kullanma becerilerini ölçmek için ise malzeme tanıma ve kullanma beceri testi öntest olarak uygulanmıĢtır. ÇalıĢmanın sonunda ise aynı baĢarı ve beceri testleri sontest olarak uygulanmıĢtır. Ayrıca sadece deney grubu öğrencilerine laboratuvar becerilerinin yöntemle geliĢimini ve değiĢimini gözlemlemek için ara test olarak bir de beceri testi uygulanmıĢtır. Uygulama bittikten sonra sadece deney grubu öğrencilerine, yöntemle ilgili görüĢlerini almak amacıyla jigsaw görüĢ ölçeği uygulanmıĢtır. AraĢtırmanın sonunda elde edilen verilerin değerlendirilmesinde SPSS paket programından faydalanılmıĢtır. AraĢtırma analizleri değerlendirildiğinde iĢbirlikli öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubu ile geleneksel öğretim yönteminin uygulandığı kontrol grubu karĢılaĢtırmasında, deney grubunun kontrol grubuna göre daha baĢarılı olduğu ve laboratuvar uygulama becerilerinin daha çok geliĢtiği sonucuna varılmıĢtır. Ayrıca, uygulama sonunda kullanılan görüĢ ölçeğinden elde edilen sonuçlara göre, iĢbirlikli öğrenme yöntemi jigsaw tekniğinin öğrencilerin laboratuvar çalıĢmasında daha etkili bir öğrenme ortamı oluĢturduğu belirlenmiĢtir.
The effect of cooperative learning method on students achievements, idendifications and using ability of laboratory equipments in General physics laboratory-I course