Textbook Analysis According to Different Readability Formulas: Middle School 8th Grade T.R. Revolution History and Kemalism Textbook Example - SAĞ, Çağrınur; TURGUT, Tuğba; KAYMAKCI, Selahattin (ASOS Yayinevi, 2024)
Öğrenme-öğretme sürecinde sıkça kullanılan ders kitaplarının okunabilirliğinin öğrencilerin seviyesine uygun olması, milli ve manevi değerlerini içselleştiren bireyler yetiştirmek için büyük önem taşır. Türkiye Cumhuriyeti’nin milli ve manevi değerlerine sahip çıkan bireyler yetiştirilmesi ve Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatı, ilke ve inkılaplarını gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlayan bu ders kitabındaki metinlerin öğrencilerin anlayabileceği zorlukta olması hedeflere ulaşma açısından kritik öneme sahiptir. Bu açıdan bakıldığında, araştırmada ortaokul 8. sınıf T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ders kitabındaki (İTADK) metinlerin okunabilirlik formüllerine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nitel metodoloji kapsamında doküman incelemesi ile yürütülmüştür. Veri kaynağı olarak 2 özel yayınevi ve 1 Millî Eğitim Bakanlığı’na ait toplam 3 adet T.C. İTADK kullanılmıştır. Ders kitaplarındaki metinlerin analizinde Flesch Okunabilirlik Formülü, McLaughlin SMOG Okunabilirlik Formülü, Gunning Fog Index Okunabilirlik Formülü ve Ateşman Okunabilirlik Formülü kullanılmıştır. Araştırma neticesinde, incelenen ders kitaplarının okunabilirlik formülü sonuçlarına göre okunabilirlik düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda, ders kitaplarında yer alan okunabilirlik düzeylerinin hedef kitlenin okuma düzeylerine uygun olarak hazırlanması önerilebilir.