Bizans Dönemi Resimli Dinî El Yazmalarında Yeşeya Peygamber Tasvirleri - DEMİR, Hatice (Murat Serdar, 2020)
Bu çalışmada, Kitab-ı Mukaddes’te adı geçen ve kitabı dört büyük peygamberden birisi olan Yeşeya peygamberin, Bizans dönemi resimli dinî el yazmalarındaki tasvirleri çalışılmıştır. Çalışma kapsamında, Yeşeya peygamberin tasvirleri gruplama yapılarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda, Yeşeya peygamberin tek başına tam sayfa kitap resmi örnekleri olabileceği gibi, diğer kutsal isimler ile birlikte de portre tasvirlerini görmek mümkündür. Yeşeya peygamberin Kitab-ı Mukaddes referanslı sahnelerde diğer kutsal isimlere eşlik ettiği resim örnekleri de mevcuttur. Hezekiel, Yusuf ve İsa bu kutsal isimlerden bazılarıdır. Kitab-ı Mukaddes temalı bir hikâyeyi anlatması adına, Yeşeya’nın Duası/İlahisi/Şarkısı/Rüyası tasvirleri kendisi ile en çok özdeşleşen sahnelerden biridir. Çalışma kapsamında, Yeşeya peygamberin tasvirlerini oluşturan son örnekler ise onun şehit edilişi ile ilgili olanlardır.