Karanlık liderlik ile öğretmenlerin motivasyonları ve örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki - Aktaş, Önder (Kastamonu Üniversitesi, 2023)
Bu araştırmanın amacı, “Karanlık liderliğin öğretmenlerin motivasyonları ve örgütsel bağlılıkları ile ilişkisini okullar ölçeğinde araştırırken, öğretmenlerin karanlık liderlik algılarının, motivasyonlarının ve örgütsel bağlılıklarının alt boyutlarda ne düzeyde olduğu ve çeşitli değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymaktır.” Bu bağlamda çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021-2022 Eğitim-öğretim yılında Kastamonu ilinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ilkokul ve ortaokullarda görev yapan 508 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak “Demografik Bilgi Formu”, “Karanlık Liderlik Ölçeği”, Öğretmen Motivasyon Ölçeği” ve “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen verilerin analizinde SPSS 22.0 istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Analiz sürecinde verilerin Skewness (Çarpıklık) ve Kurtosis (Basıklık) değerlerine göre normal dağılım gösterdikleri saptanmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin karanlık liderlik algılarının öğretmen motivasyonları ve örgütsel bağlılıkları ile negatif bir korelasyona sahip olduğu; karanlık liderlik algısı ölçeğinin tek boyutlu değişken sonuçlarının cinsiyet değişkeni açısından kadınlar lehine anlamlı farklılık oluşturduğu; öğretmen motivasyonlarının tek boyutlu değişken sonuçlarının cinsiyet değişkeni açısından erkekler lehine anlamlı farklılık oluşturduğu; öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarının tek boyutlu değişken sonuçlarının cinsiyet değişkeni açısından erkekler lehine anlamlı farklılık oluşturduğu saptanmıştır.
The relationship between dark leadership and teachers' motivations and organizational commitments
Keywords: Liderlik, Karanlık Liderlik, Örgütsel Bağlılık, Motivasyon